story about my life

life is very interesting n wonderful. there are numberless beautiful n attractive things. they make life interesting, meaningful n attractive. but there are many things also which are ugly n annoying. thus, life is a mixed affair. it is full of sweet, enjoyable n beautiful things. at the same time there are sufferings, diseases, troubles n tears. there are many things i like n many others which i dislike n hate. but all of this increase my knowledge n experience about my life.

current lighting updates buzz buzz:

selamat sejahtera semua.. ^^     mari la singgah2    

press the stop button if you want a quiet atmosphere in this blog

Friday, 7 February 2014

resepi cinnamon roll

doh:

1 cawan susu suam
2 biji telur
1/2 cawan gula putih
2 1/2 sudu kecil yeast (mauripan)
1/3 cawan planta (cairkan)
4 1/2 cawan tepung gandum/all purpose tambah dgn 1 sudu kecil garam

inti: (campurkan semua dan letak dlm bekas)

1 cawan gula perang lembut
2 1/2 sudu besar serbuk kayu manis
1/3 cawan buttercup (cairkan)

cara2:

1. masukkan tepung yg telah diayak ke dlm bekas mixer. diikuti dgn gula dan garam pd bahagian tepi tepung.
2. lubangkn pd bahagian tengah tepung dan masukkan yeast dlm lubang tersebut.
3. pecahkn telur dan masuk sebiji2.
4. tuang susu suam ke dlm lubang dan hidupkan mesin secara perlahan2. (btw, if u alls xde mixer, u alls blh uli guna tgn je, mcm fa! sbb tetiba mesin rosak~ huhuhu)
5. bila dah jd doh, u alls uli2 sebentar dan tutup dgn tuala dapur yg lembab sampai doh jd kembang (around 30 minit)
6. lepas dah siap. tumbuk ala2 manja pd bahagian tengah doh dan uli dlm 2,3 minit.
7. letak doh dgn kedudukan sebegini dan taburkan sedikit tepung di atas doh


8. taburkan inti di atas doh seperti di bawah


9. gulung doh seperti yg di bawah


10. dan jd la sebegini 


11. selepas itu, u alls potong dan letak atas dulang pembakar yg disapu sedikit buttercups. bakar pd suhi 180 degree celcius selama 15-25 minit


12. dan lastly dah siap! yummyy.

yg ni x berapa burn. so fa panaskn lg sampai jd garing. hee =B

yummy! sedap makan panas2 :)

oh ye.. bagi yg nak letak something atas cinnamon roll ni bagi lebih mantop rasanya... blh letak cream.

cream:

1/3 cawan gula
1/4 sudu kecil vanilla
2 sudu besar sour cream


p/s: done dine dune~ like online shop fa ye Tienda Precioso Momento





♥♥ terima kasih sudi membaca ^^ ♥♥

1 comment:

Nurzakiah Hanum said...

dulu anum suka makan nie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...