1 cawan susu suam
2 biji telur
1/2 cawan gula putih
2 1/2 sudu kecil yeast (mauripan)
1/3 cawan planta (cairkan)
4 1/2 cawan tepung gandum/all purpose tambah dgn 1 sudu kecil garam
inti: (campurkan semua dan letak dlm bekas)
1 cawan gula perang lembut
2 1/2 sudu besar serbuk kayu manis
1/3 cawan buttercup (cairkan)
cara2:
1. masukkan tepung yg telah diayak ke dlm bekas mixer. diikuti dgn gula dan garam pd bahagian tepi tepung.
2. lubangkn pd bahagian tengah tepung dan masukkan yeast dlm lubang tersebut.
3. pecahkn telur dan masuk sebiji2.
4. tuang susu suam ke dlm lubang dan hidupkan mesin secara perlahan2. (btw, if u alls xde mixer, u alls blh uli guna tgn je, mcm fa! sbb tetiba mesin rosak~ huhuhu)
5. bila dah jd doh, u alls uli2 sebentar dan tutup dgn tuala dapur yg lembab sampai doh jd kembang (around 30 minit)
6. lepas dah siap. tumbuk ala2 manja pd bahagian tengah doh dan uli dlm 2,3 minit.
7. letak doh dgn kedudukan sebegini dan taburkan sedikit tepung di atas doh
8. taburkan inti di atas doh seperti di bawah
9. gulung doh seperti yg di bawah
10. dan jd la sebegini
12. dan lastly dah siap! yummyy.
yg ni x berapa burn. so fa panaskn lg sampai jd garing. hee =B |
yummy! sedap makan panas2 :) |
oh ye.. bagi yg nak letak something atas cinnamon roll ni bagi lebih mantop rasanya... blh letak cream.
cream:
1/3 cawan gula
1/4 sudu kecil vanilla
2 sudu besar sour cream
1 comment:
dulu anum suka makan nie
Post a Comment